26 січня 2017 року о 14 годині у Рівненській обласній універсальній науковій  бібліотеці (РОУНБ) у відділі обслуговування документами іноземними мовами (3-їй поверх) відбудеться  презентація пілотного проекту по виготовленню перших в Україні навчально-дидактичних матеріалів, а саме: кубики, буквенно-фонетичний набір, годинник, Брайлівський алфавіт тощо  універсального дизайну для дітей з порушеннями зору і тотально незрячих з подальшим впровадженням  в інклюзивне навчання таких дітей. Як відомо, тактильні вироби для слабозорих та незрячих людей складаються з рельєфно-крапкового шрифту і тактильних позначок, що зчитується  пальцями. Такі тактильні інформаційні розробки допомагають їм здобувати освіту, отримувати необхідну інформацію,  орієнтуватися у приміщеннях та на вулиці.

3D друк на допомогу незрячим та слабозорим людям

Цей проект  був  розпочатий за ідеєю та розробками членів ради відокремленого підрозділу ВГО людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області (Асєєвою Ніною, Поліщуком Петром, Самчук Вікторією) та реалізований за технічної підтримки  Інформаційно- ресурсного центр «Вікно в Америку» (керівник Волкова Світлана Олександрівна), що працює в РОУНБ за сприяння і підтримки Посольства США в Україні. Можливість розробити, змоделювати  і виготовити таку продукцію з’явилася в бібліотеці з придбанням  3D-принтера  та  3D сканера, які дають можливість друку досить чітких тактильних копій із спеціальною текстурною поверхнею. Моделюванням, друком та виготовленням займається спеціаліст з 3D друку Грушевський Михайло.

3D друк на допомогу незрячим та слабозорим людям

Виготовлені таблички та кубики, на які нанесений алфавіт плоскодрукованим шрифтом та шрифтом Брайля, проходять апробацію на базі дошкільного навчального закладу для  дітей  з порушеннями зору компенсуючого типу № 35 «Весняночка» м. Рівне та Клеванської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для дітей з вадами зору № 1. Ця продукція також була представлена тифлопедагогам, реабілітологам, психологам, фахівцям з педагогічної корекції, які працюють з відповідною категорією людей. Неоціненну допомогу в апробації та розробці даних матеріалів надала Грінчук Ірина, тифлопедагог дошкільного навчального закладу для  дітей  з порушеннями зору компенсуючого типу № 35 «Весняночка» м. Рівне.
Враховуючи важливість та необхідність такої продукції, РОУНБ разом з Грушевським Михайлом вдалось провести під цей проект фандрейзинг і додатково безкоштовно отримати витратні матеріали для друку на 3D принтері від компанії                  3DPrinter.ua (6 кг. пластику ESUN) та компанії Verbatim (3 кг. філоматеріалів).

На презентацію запрошуємо ЗМІ, місцеву владу, представників  освітніх установ міста та області, громадські організації, спеціалістів, що працюють з людьми з  порушеннями зору, батьків дітей, які мають глибокі порушення зору  де вони отримають змогу ще раз протестувати виготовлену продукцію, долучитися до  обговорення, почути відгуки та зауваження задля її вдосконалення. В подальшому планується тиражування цих виробів для забезпечення ними  спеціалізованих закладів міста Рівне та  області.