• 9 січня відбулось чергове оновлення персонального складу Громадської ради при виконавчому комітеті Рівненської міської ради. До оновленого складу цієї громадської ради обрали серед інших й заступника голови Рівненського обласного осередку ВМГО «Генерація успішної дії», поетесу Вікторію Самчук. Цікаве співпадіння. Цього ж дня у Вікторії Самчук день народження, тож її обрання до складу громадської ради стало своєрідним подарунком від колег по громадській діяльності.
 
  • Січень. Діти членів нашого осередку (Асєєв Костянтин та Самчук Олесь) були відібрані для участі в акції «Добро на різдво», яку організували Рівненський палац дітей та молоді та телекомпанія «Рівне 1». Цілью цієї акції було знайти спонсорів, щоб здійснити дитячу мрію. Нашим дітям подарували подарунки і були зроблені перші кроки до здійснення їхньої мрії. Більше за посиланнями: https://www.youtube.com/watch?v=4LoCFwVsJ34  ,
 
  • 28 січня. 76 представника інститутів громадянського суспільства взяли участь в роботі засідання установчих зборів Громадської ради при Рівненській облдержадміністрації нового скликання. До нового складу Громадської ради при Рівненській облдержадміністрації. переобрали голову Рівненського обласного осередку ВМГО «Генерація успішної дії», голову Наглядової ради ВМГО «Генерація успішної дії» Поліщука Петра Степановича. Більше за посиланням:
 
  • 28 січня. Голова Рівненського обласного осередку ВМГО «Генерація успішної дії» Петро Поліщук та заступник голови осередку Вікторія Самчук провели робочу зустріч з начальником управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Рівненської міської ради Іваном Гемою. На зустрічі були обговорені проблеми доступності Рівного для людей з вадами зору. Вислухавши пропозиції Рівненського обласного осередку (фарбування бордюрів на пішохідних переходах та східців у підземних переходах жовтим кольором, заміна обмежувачів руху автомобілів на меш травматичні тощо) начальник ЖКГ пообіцяв поступово їх вирішити.  Ще І. І. Гема повідомив, що кошти на озвучення світлофорів та проект «Балакучі тролейбуси» (зовнішнє озвучення номера маршруту), які просив закласти у бюджет на 2013 рік Рівненський осередок виділені з міського бюджету. Пообіцяв працювати разом з РОО для завершення цих проектів. Детальніше про проект «Балакучі тролейбуси» в радіопередачі Рівненського обласного радіо «Соціальний аспект» http://www.ex.ua/83284279
 
  • 28 січня. Член осередку Асєєва Ніна була на презентації «Конституції України» вперше надрукованої шрифтом Брайля, одного з двухсот примірників, що був подарований Рівненській обласній бібліотеці. Більше за посиланням: http://rtb.rv.ua/company/tele/video/3780/
 
  • 30 січня. Відбувся круглий стіл в Рівненській обласній державній адміністрації. На ньому були розглянуті проблеми та пропозиції подані на особистому прийомі заступнику голови РОДА з соціальних питань Сад С. І. від Рівненського обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії». На круглому столі були присутні: член громадської ради при РОДА, голова  РОО ВМГО «ГУД» Поліщук Петро, член громадської ради при Рівненському міськвиконкомі, заступник голови    РОО ВМГО «ГУД» Самчук Вікторія, голова обласної МСЕК Смолярчук Ольга, заступник директора обласного центру зайнятості Новорок Тетяна, представник обласного управління освіти і науки та  Гуменюк Юлія управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Рівненської обласної державної адміністрації. Питання, що стосувалися МСЕКу (заповнення індивідуальної програми реабілітації) були вирішенні, а питання, щодо працевлаштування інвалідів по зору, створення обласної соціальної програми на підтримку інвалідів, відновлення соціальної реабілітації для інвалідів та інше не були вирішенні, але були взяті на контроль Юлією Гуменюк.
 
  • Лютий. РОО долучився до проекту Ковальчук Юлії співробітника Рівненської обласної бібліотеки, щодо «Створення аудіокниги за повістю місцевого автора Олександра Євтушка «Пиво з абрикосів». Книга розрахована на молодіжну аудиторію. Ми звернулися до голови РОДА Берташа В. М. з проханням підтримати даний проект, так-як він є дуже важливий для людей з вадами зору. Результатом тісної співпраці осередку з бібліотекою стало виділення кош тів РОДА на створення аудіокниги.
 
  • 8 лютого. Члени осередку були присутні на урочистостях «Спортивна гордість Рівненщини 2012» з нагоди відзначення найкращих спортсменів-інвалідів та людей, які з ними працюють. Серед нагороджених дві третіх були спортсмени з вадами зору. З семи членів збірної параолімпійців Рівненської області на параолімпіаду 2012 було шестеро інвалідів з вадами зору, п’теро з яких привезли медалі з Лондона.
 
  • 11 лютого. Члена РОО Бузну Олександра було переобрано до громадської ради при Острозькій райдержадміністрації Рівненської області.
 
  • 11 лютого. Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека продовжує реалізацію проекту «Невипадкові зустрічі». В рамках даного проекту відбулась надзвичайно цікава зустріч з Яриною Матло – майстром спорту України міжнародного класу з плавання серед спортсменів з вадами зору, учасницею Всесвітніх Ігор, чемпіонкою та рекордсменкою України, бронзовою призеркою XIII Паралімпійських Ігор в Пекіні та бронзовою призеркою Паралімпійських Ігор у Лондоні 2012 року. На зустріч із відомою спортсменкою завітали студенти Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука, Рівненського інституту Університету «Україна», Рівненського Державного гуманітарного університету та члени РОО ВМГО «ГУД».
 
  • 13 лютого. Відбувся круглий стіл зініційований РОО ВМГО «ГУД» та громадською радою при РОДА, на якому піднімалися питання, щодо стану дотримання прав людей з інвалідністю в області (Постанова Кабінету Міністрів України від 01.08.2012 № 706 «Про затвердження Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року». На круглому столі були присутні члени громадської ради при РОДА та представники профільних департаментів. Голова РОО Поліщук Петро вказав присутнім на ряд пунктів цієї програми, які невиконані і надалі не виконуються. Заступник директора дипартаменту соціального захисту населення РОДА Шамак Олексій пообіцяв тісно співпрацювати з РОО ВМГО «ГУД» та запрошувати на колегії голову РОО Поліщука Петра. Більше за посиланням:
 
  • Лютий 2013 року голова Рівненського обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» Петро Поліщук на черговому засіданні Громадської ради при Рівненській обласній державній адміністрації порушив питання забезпечення права на доступність для осіб з інвалідністю на Рівненщині. У своєму виступі Петро Поліщук підкреслив, що діяльність органів влади у сфері забезпечення безбар’єрного середовища для осіб з інвалідністю має здійснюватися із дотриманням будівельних норм і стандартів благоустрою та з урахуванням пропозицій громадських організацій інвалідів, покликаних здійснювати громадський контроль за такою діяльністю. Члени Громадської ради підтримали ініціативу Петра Поліщука щодо проведення громадської експертизи виконання плану заходів Рівненської облдержадміністрації зі створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення.
 
  • Березень. ГР при РОДА підтримала запит РОО ВМГО «ГУД» до Департаменту освіти та науки РОДА, щодо використання брошури «Рекомендації та основні принципи етикету в спілкуванні з людьми з інвалідністю та надання їм допомоги» підготовленої осередком в листопаді 2012 року. У прведенні уроків толерантності (приурочених до міжнародного дня інваліда) згідно пункту 8 «Обласної цільової програми, щодо реалізації Конвенції про права інвалідів до 2020 року». Цей запит разом з підготовленим матеріалом був переданий представнику Департаменту освіти та науки РОДА Катерині Онищук, яка пообіцяла при проведенні виховних годин використовувати дані матеріали. Підготовленні «Рекомендації та основні принципи етикету в спілкуванні з людьми з інвалідністю та надання їм допомоги» були виставленні на сайті НАІУ. Більше за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=bo8O-pc8xYs
 
  • 28-29 березня. Голова РОО ВМГО «ГУД» Поліщук Петро та заступник голови Самчук Вікторія захищали проект ВМГО «Генерація успішної дії» «Інформаційна та інфраструктурна доступність, як головний чинник індивідуальної мобільності інвалідів зору» на зустрічі грантерів перед представником DRF Майклом Шпарлюком, яка відбулася в м. Києві.
 
  • Квітень. Моніторинг м. Рівне та м. Здолбунів на інформаційну і інфраструктурну доступність для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Підготовка фото та відеоматеріалів, щодо безперешкодного доступу до життєвого середовища для демонстрації на семінарі-тренінгу.
 
  • Вийшла радіопередача Рівненсікої обласної телерадіокомпанії «Соціальний аспект» до 5-річчя РОО ВМГО «Генерація успішної дії». Деталі за посиланням: http://www.ex.ua/83284179
 
  • 19 квітня. В приміщені Рівненської обласної державної адміністрації відбувся семінар-тренінг «Інформаційна та інфраструктурна доступність, як головний чинник індивідуальної мобільності людей з інвалідністю і правові аспекти її забезпечення». Семінар-тренінг був ініційований Рівненським обласним осередком Всеукраїнської молодіжної громадської організації інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» та організований і проведений спільно з Рівненським обласним комітетом доступності та Громадською радою при Рівненській обласній державній адміністрації. В роботі семінару-тренінгу взяли участь голова Рівненської обласної державної адміністрації В. М. Берташ та деякі керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, голова Громадської ради при Рівненській обласній державній адміністрації Ю. Л. Ходаковський, заступник голови Комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури та голова постійної комісії з питань соціальної політики та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Рівненської обласної ради В. Г. Ольховик, Головний архітектор Рівненської області О. Г. Карачанський та представники громадських організацій інвалідів. Учасники семінару-тренінгу обговорили проблемні моменти доступності для людей з інвалідністю на Рівненщині та можливі шляхи їх вирішення. Конкретні пропозиції були підготовлені та передані до голові Рівненської обласної державної адміністрації В. М. Берташу. Підчас семінару-тренінгу відбулась презентація виробів Приватного підприємства «СенКо», а саме пристроїв для зовнішнього оповіщення про номер маршруту пасажирського транспорту, звукових орієнтирних маячків та обладнання для озвучування світлофорів. Один такий пристрій для озвучування світлофора був подарований Приватним підприємством «СенКо» для озвучування одного світлофорного об’єкта в Рівному. Більше за посиланнями:
 
  • Друга частина семінару-тренінгу відбулась в приміщені Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, де людям з інвалідністю по зору, після ознайомлення з діяльністю бібліотеки, розповіли про їхні права, передбачені Конвенцією про права інвалідів та національним законодавством, способи реалізації цих прав та шляхи захисту при їх порушені та дискримінації за ознакою інвалідності. Семінар-тренінг був проведений в межах реалізації проекту «Інформаційна та інфраструктурна доступність, як головний чинник індивідуальної мобільності інвалідів по зору», який виконується Всеукраїнською молодіжною громадською організацією інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» за фінансової підтримки Фонду прав інвалідів.
 
  • 20 квітня. Святкування п’ятиріччя створення Рівненського обласного осередку, обговорювали виконану роботу за п’ять років, серед учасників святкування був присутній президент організації Генадій Євсев’єв та віце- президент з внутрішніх питань, голова Житомирського осередку Вікторія Шевчук.
 
  • 23 квітня. Подання рекомендацій голові РОДА Берташу В.М. за результатами семінару-тренінгу, який був проведений 20 квітня цього року, на котрі було видано розпорядження до виконання. Результатом цього розпорядження та особистої зустрічі голови осередку Петра Поліщука з міським головою м. Здолбунів Ольшевським І.О. та начальником відділу архітектури та містобудування Здолбунівської райдержадміністрації Щавінським В.Р. (яка відбулася 11 березня 2013 року), було помарковано всі бордюри у м. Здолбунів (навпроти пішохідних переходів та зупинок громадського транспорту) згідно ДБН України.
 
  • 23 квітня у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулося урочисте нагородження переможців обласного щорічного конкурсу «Краща книга Рівненщини» 2013 року. У номінації «Літературний дебют» стала дипломантом Вікторія Самчук за поетичну збірку «Каркаде».
 
  • 30 квітня. На прохання людей з інвалідністю з порушенням зору Ольги Лисюк та Анатолія Сад, голова осередку зустрівся з директором Рівненського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Бєланом О.С., щодо затримки оплати за навчання цих людей фондом.
 
  • 15 травня. Зустріч членів РОО з міським головою м. Рівне Хомком В.Є., на якій черговий раз звернулися з проханням виділити кошти на придбання звуко-сигнальних пристроїв для озвучення світлофорів м. Рівного. Міський голова пообіцяв вивчити це питання та виділити необхідні кошти. Осередком було подано перелік світлофорних об’єктів, на які першочергово потрібно встановити ЗСП за проведеним моніторингом Рівненським осередком «ГУД». Також було передано безкоштовно місту один ЗСП для звукового дублювання зеленого сигналу світлофора, подарований осередку фірмою «СенКо» на семінарі-тренінгу 19 квітня 2013 року у РОДА.
 
  • 20 травня 2013 року Громадська рада при Рівненській обласній державній адміністрації направила до Рівненської облдержадміністрації запит на проведення громадської експертизи, а 1 серпня 2013 року голова Рівненської облдержадміністрації видав відповідне розпорядження про проведення громадської експертизи зі створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення. Таким чином Рівненська область стала першою в Україні, де була проведена громадська експертиза у сфері забезпечення безбар’єрного середовища для осіб з інвалідністю.
 
  • 28 травня. Члени нашого осередку приймали участь у концерті приуроченому до 80- річчя УТОС.
 
  • 5 червня. Відбулася презентація аудіокниги «Земля Солоних Скель» - автобіографічна повість польсько-канадського письменника Сат-Ок, сина вождя індіанського племені Шеванезі та польки Станіслави Суплатович. організатор презентації, голова Рівненського обласного осередку НСОУ "Пласт" Олеся Бурдюк. - Озвучив аудіокнигу актор житомирського театру Олег Ярмолінський, а звуко-режисером стала Оксана Франчук, яка є незрячою. Вона сама опанувала комп'ютерну програму, створила звукові доріжки, підібрала відповідну музику й звуки. Долучився до проекту й рівненський музикант і художник, фронтмен гурту "OT VINTA" Юрко Журавель. Він здійснив художнє оформлення аудіодиску. Також співорганізатором даної презентації виступив РОО ВМГО «ГУД» та організував скайп-конференцію з Оксаною Франчук звуко-режисером цієї книги (Оксана є членом Житомирського осередку «ГУД») і продемонстрував перший в Україні мультфільм з тифлокоментарями «Сонячний коровай». Більше за посиланнями:
 
  • 12 червня. Члени осередку відвідали виставку Сергія Поноченюка, яка відкрилася в м. Луцьку. Це виставка картин, де паралельно з оригіналами  є точні дерев’яні  копії картин  в фактурному об’ємному вигляді. Після відвідин виставки ми здійснили екскурсію по місту Луцьк та ознайомилися з Луцьким замком Любарта.
 
  • 19 червня. Пройшла зустріч активістів громадської ради (серед яких були представники РОО «ГУД» Поліщук П., Самчук В., Макарчук К.) з автомобільними перевізниками, які працюють на маршрутах загального користування Гощанського та Здолбунівського районів, щодо пільгового перевезення. Обговорення проблеми видалось гострим. У таких умовах, розповідають перевізники, обслуговувати самих лише пільговиків - збиткова справа. Як приклад, президент Союзу перевізників України Валентин Демчук наводить ситуацію з тролейбусами у Рівному. Через те, що держава не відшкодовує повністю грошей за перевезення пільговиків, підприємство знаходиться на порозі банкрутства: працівники не отримують заробітної плати, а транспортний парк планують скоротити ледь не вдвічі. Приватні перевізники теж отримують лише незначну частину від належного. А ще, за словами голови ГО «Спілка водіїв» Сергія Овчиннікова, умови, на яких перевозять пільговиків, мають бути чіткіше прописані в угодах, причому кожна угода має бути індивідуальною.
    З цього приводу начальник обласного управління інфраструктури та промисловості Олександр Сергієнко пояснив, що будь-які додаткові угоди не потрібні, адже при отриманні ліцензії і підписанні договору з кожним перевізником в документі вже вказані всі права і обов'язки підприємців щодо перевезення піьговиків.Більше за посиланнями:
 
  • 10 липня. Відбулось відкрите засідання ГР при РОДА за круглим столом. Тема засідання: «Про стан фінансово-бюджетної дисципліни в області».
Питання засідання:
1 Про стан фінансово-бюджетної дисципліни в області.
  1. Робота фінансової інспекції в Рівненській області.
  2. Робота головного управління Державного казначейства України в Рівненській області.
Голова РОО ВМГО «ГУД» запитав начальника головного управління Державного казначейства України в Рівненській області Костюка Миколу Івановича, чому кошти, які були виділені ще у березні місяці Рівненським міськвиконкомом на придбання зовнішніх звукових інформаторів для озвучення номера маршруту тролейбуса, не перараховані в КП «Рівнеавтоелектротранс»? Отримав відповідь, шукайте гроші в Рівненському міськвиконкомі, а якщо надасте документи, що гроші в казначействі ми на протязі тижня їх перерахуємо.
 
  • 16 липня. Відбулася зустріч заступника голови РОО з начальником відділу фінансів Рівненського міськвиконкому, де було з’ясовано, що кошти ще у березні були перераховані на рахунок ЖКГ м. Рівне. За тиждень «загублені» кошти були знайдені та перераховані в КП «Рівнеавтоелектротранс» для придбання звукових інформаторів.
 
  • 26 – 27 липня 2013 року в м. Києві в приміщені Оздоровчого центру «Джерело». Ця конференція була підсумковим заходом в межах проекту «Інформаційна та інфраструктурна доступність як головний чинник індивідуальної мобільності осіб з вадами зору», що виконується Всеукраїнською молодіжною громадською організацією інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» за фінансування Фонду прав людей з інвалідністю, РОО представляли Поліщук П. та Самчук В. Більше за посиланням: http://gud.org.ua/konferenchia_26_07_2013/
 
  • 1 серпня. Видано розпорядження головою РОДА Берташем В.М. про сприяння та не перешкоджання, надання необхідних документів для проведення громадської експертизи «Про виконання плану заходів РОДА зі створення безперешкодного життєвого середовища для осіб із обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення». Створено робочу групу по проведенню громадської експертизи, яку очолив Петро Поліщук.
 
  • 20 – 22 серпня. Фізкультурно-мистецький фестиваль «Зірки досяжні» вже вчетверте відбувся на Закарпатті. Його координати – Перечинський район, гора Полонина Рівна (Руна). Представником від Рівненщини на круглому столі був голова Рівненського обласного осередку ВМГО інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії», член громадської ради при РОДА Петро Поліщук, а у концерті від Рівненщини виступала поетеса та член громадської ради при Рівненському міськвиконкомі Вікторія Самчук. Вона продекламувала свої поезії, одна з яких присвячена людям з особливими потребами.
 
  • 27 серпня. Пройшло відкрите засідання за круглим столом постійної комісії з питань соціальної політики та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Громадської ради при Рівненській ОДА. Засідання проводилось з метою розгляду наступних питань:
    Активізації роботи зі створення в соціальній сфері безбар’єрного середовища для осіб з інвалідністю та на виконання листа №311/03/212-13 Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України стосовно вживання дієвих заходів щодо створення зазначеного безбар’єрного середовища.
    2. Контроль за ходом виконання розпорядження голови Рівненської обласної державної адміністрації за № 421 від 01.08.2013 р. «Про проведення громадської експертизи зі створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших мало мобільних груп населення». Громадська експертиза ініційована РОО ВМГО «Генерація успішної дії» та підтримана Громадською радою при Рівненській ОДА.
 
  • 27 серпня. Відбулась презентація пристрою для людей із вадами зору – тифлоплеєра Plextalk Linio, переданого комунальному закладу «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека» Рівненської обласної ради проектом «TifloCenter» (м.Рівне, навчально-комп’ютерний центр «Інтернет-Окуляр» КЗ «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека» Рівненської обласної ради). Представник київського Тифлоцентру передав до бібліотеки подарунок від Посольства США в Україні - сучасний тифлоплеєр Plextalk Linio. Це багатофункціональний пристрій з функцією он-лайн, що читає голосом текстові файли документів (прості тестові файли, Microsoft Word. doc, docx файли, HTML файли, EPUB2 файли), може відтворювати аудіо - та DAISY-книги, має бездротовий доступ до мережі Інтернет, надає можливість прослуховувати інтернет-радіостанції і подкасти. Завдяки сучасному засобу реабілітації люди з вадами зору мають кращі можливості доступу до файлів різних форматів для задоволення своїх інформаційних, дозвіллевих та інших потреб. В презентації взяли участь і члени РОО Поліщук П., Самчук В., Асєєва Н. Більше за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Kvgb31erAKI
 
  • 30 серпня. На виконання пункту 2 до розпорядження голови Рівненської обласної державної адміністрації за № 421 від 01.08.2013 р. «Про проведення громадської експертизи зі створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших мало мобільних груп населення» департамент соціального захисту населення надав Громадській раді копію відповідних документів з виконання плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженнями фізичними можливостями та інших мало мобільних груп населення на 2009 – 2015 роки «Безбар’єрна Україна», який затверджений розпорядженням голови обласної державної адміністрації 5 жовтня 2009 року № 381.
 
  • З 22 по 24 вересня в готелі «Верховина» (Київ ) пройшов семінар–тренінг «Миханізми захисту прав людей з інвалідністю, Факультативний протокол до конвенції ООН про права людей з інвалідністю», присвячений механізмам захисту прав людей з інвалідністю. Семінари проводила Байда Лариса Юріївна , представник Національної Асамблеї інвалідів України . На семінарах лідери громадських організацій ознайомилися з правами , які декларує Конвенція про захист прав людей з інвалідністю та факультативний протокол до неї. А також навчилися користуватися інструментами для захисту інтересів людей з особливими потребами. У семінарі брали участь члени РОО.
 
  • 26 вересня. Пройшла зустріч (День відкритих дверей і засідання круглого столу) в управлінні охорони здоров’я Рівненської ОДА. На запитання громадських активістів відповідали: Бойко Віталій Ярославович – начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА. Новак Ірина Олексіївна – начальник відділу бухгалтерського обліку управління охорони здоров’я м. Рівне. Ординський Микола Леонідович – обласний фтизіатр. Маслій Ярослав Олександрович – в.о. начальника Р.О. ІАЦМС. Височанський Василь Іванович – заступник начальнику управління охорони здоров’я Рівненської ОДА.
Громадські активісти, що працювали на круглому столі: Бабчанік Ю.В,, Дорошева А.М., Симончук О.І., Редюк Т.І., Пюрко І.М., Ярмолюк Л.П., Сололенко В.П., Поліщук П.С., Самчук В., Ходаковський Ю.Л.
Проведено аудит, щодо доступності приміщення управління охорони здоров’я РОДА для людей з інвалідністю та інших МГН. Аудит провели: Поліщук П.С. (голова РОО) та Радько Р.М. (головний спеціаліст відділу організаційної, лікувальної роботи). Висновок аудиту – приміщення не доступне.
 
  • 30 вересня. День відкритих дверей і засідання круглого столу в КЗ «Обласний перинатальний центр» РОР.  Громадські активісти, які перевіряли роботу реконструйованого перинатального центру: Панащук М.В., Ізотова О.В., Алексіюк Р.І., Ходаковський Ю.Л., Пюрко І.М., Поліщук П.С., Самчук В.Р., Соколенко В.П., Ярмолюк Л.П. На питання відповідала Єнікєєва Вікторія Миколаївна – головний акушер-гінеколог області, головний лікар КЗ «Обласний перинатальний центр» РОР.  
Одночасно був проведений аудит, щодо доступності цього приміщення  для людей з інвалідністю та інших МГН. Аудит провели: Самчук В.Р. (заступник голови РОО) та Єнікєїва В.М. (головний лікар). Висновок аудиту – приміщення умовно доступне.
 
  • 8 жовтня. Пройшов День відкритих дверей і засідання круглого столу в департаменті соціального захисту населення Рівненської ОДА. В актовому залі на запитання громадських активістів відповідали Підкидач Ольга Володимирівна – директор департаменту, Сивий Руслан Петрович – перший заступник директора, Юхименко Лариса Миколаївна – заступник директора департаменту – начальник управління, Шамак Олексій Олександрович – заступник директора департаменту – начальник управління. Також, на запитання громадських активістів відповідали і начальники відділів. Розглянуті дуже важливі соціальні питання. Всього в заході брали участь двадцять сім чоловік. Громадську раду на дні відкритих дверей представляли: Дорошева А.М., Симончук О.І., Пюрко І.М., Чеберак О.І., Липський С.Ф., Ковальчук О.І., Самчук В.Р., Ходаковський Ю.Л. Громадська рада при Рівненській ОДА спільно з посадовцями департаменту соціального захисту населення ініціювала проведення Рівненською ОДА консультацій з громадськістю у формі публічного громадського обговорення та вивчення громадської думки на тему: «Механізм запровадження надання пільг на проїзд».
Під час дня відкритих дверей було проведено аудит приміщення Департаменту соціального захисту населення РОДА на доступність для людей з інвалідністю та інших МГН. Аудит провели: Самчук В.Р. (заступник голови РОО) та Спірідонов А.В. (начальник відділу соціального обслуговування). Висновок аудиту – приміщення не доступне.
 
  • 11 жовтня. З ініціативи Петра Поліщука «Рівненські тролейбуси заговорили». Пройшло завершення проекту «Балакучі тролейбуси» Рівненського обласного осередку ВМГО «Генерація успішної дії» розпочатого наприкінці 2012 року, приуроченого Міжнародному «Дню білої тростини» (було встановлено зовнішні звукові інформатори номера маршруту на 65 тролейбусів з 76, які експлуатуються в м. Рівне. Петро Поліщук, Вікторія Самчук, Наталія Дячук презентували результат проекту «Балакучі тролейбуси» ЗМІ: телеканалам «1+1», «Україна», «ZIK», «РТБ», «Рівне 1», «Сфера» та друкованим виданням області. Більше за посиланнями:
 
  • 11 жовтня, провели аудит будівель Рівненської облдержадміністрації та Рівненської облради на доступність для людей з інвалідністю та інших МГН у рамках громадської експертизи. Аудит провели: Поліщк П., Самчук В., Дячук Н., Семенюк В.Ю. (начальник БТВ КП «Управління майновим комплексом» РОР. Висновок аудиту – умовно доступні (будівлі виявилися найбільш доступними зі всіх перевірених).
 
  • 17 – 18 жовтня ц. р. Львівська обласна організація УТОС спільно з Всеукраїнським громадським об'єднанням «Національна Асамблея інвалідів України» провели в приміщенні Львівського міжрегіонального центру соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Втрата зору внаслідок захворювання на цукровий діабет. Стан та перспективи зменшення інвалідизації», в якій взяли участь керівники, активісти організацій УТОС з різних регіонів України, запрошені - всього 80 осіб. Рівненський осередок представляв голова осередку Петро Поліщук. http://naiu.org.ua/news/news-naiu/3584-rozmova-pro-shlyakhi-zberezhennya-zoru-zapobigannya-invalidnosti-z-vseukrajinskoji-naukovo-praktichnoji-konferentsiji
 
  • 29 жовтня. Відбувся міжнародний інформаційний семінар на тему: «Перспективи впровадження в Україні міжнародного досвіду використання собак-поводирів, як активних помічників осіб з вадами зору». На заході були присутні директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Віктор Мацола, виконавчий директор ВГО «Національна Асамблея інвалідів України» Наталія Скрипка, керівники профільних управлінь, учасники семінару. Серед учасників семінару був Поліщук Петро голова РОО.
 
  • 4 листопада. Пройшло засідання круглого столу членів робочої групи з підготовки матеріалів для проведення громадської експертизи діяльності Рівненської ОДА з виконання плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення. Під час засідання був розглянутий проект експертних висновків та пропозицій громадської експертизи з даного питання підготовлений РОО ВМГО «Генерація успішної дії»
 
  • 12 листопада. Відбулась зустріч голови Рівненської обласної державної адміністрації В.Берташа з керівниками громадських організацій області. Під час заходу громадським активістам презентовано проект реконструкції стадіону «Авангард» (м. Рівне). На заході була присутня Вікторія Самчук заступник РОО, вона подала свої зауваження та пропозиції, щодо проекту в частині доступності для людей з інвалідністю та інших МНГ. Голова РОДА В.Берташ підтримав активну позицію В.Самчук і зауважив, що проект реконструкції стадіону «Авангард» не буде підписаний до виконання без погодження з РОО ВМГО «ГУД». Більше за посиланням:
 
  • 12 листопада з метою виконання розпорядження голови Рівненської ОДА за № 421 від 01.08.2013 р. «Про проведення громадської експертизи зі створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших мало мобільних груп населення» Громадська рада подала експертні висновки та пропозиції робочої групи Громадської ради при Рівненській облдержадміністрації, котру очолював Петро Поліщук, яка провела громадську експертизу на тему: «Про виконання плану заходів РОДА зі створення безперешкодного життєвого середовища для осіб із обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення» голові РОДА В.М. Берташу. Всі документи по громадській експертизі за посиланням: http://gud.org.ua/oseredki/rivnenskij-oblasnij/gromadska-ekspertiza/
 
  • 13 листопада. На прохання Олесі Перепеченко (президента ГС «Сучасний погляд» Ліга організацій осіб з інвалідністю по зору) РОО підтримав Всеукраїнську акцію «Життя – це рух», члени осередку та небайдужі люди з порушенням зору (Ніна Асєєва, Сергій Асєєв, Катерина Матковська, Павло Добруцький) за підтримки ДАІ м. Рівного роздавали брошурки водіям в центрі м. Рівного, а Петро Поліщук допомагав у проведенні даної акції у м. Львів.
 
  • 27 листопада. Відбулось чергове п’яте засідання Громадської ради при Рівненській ОДА. На засіданні розглянуті наступні питання: Про хід громадської експертизи від 20 травня 2013 року, яку проводить РОО ВМГО «ГУД» «Про виконання плану заходів РОДА зі створення безперешкодного життєвого середовища для осіб із обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення» та багато інших питань.
 
  • 3 грудня. З нагоди Міжнародного дня інваліда ченів нашого осередку П.Поліщука, В.Самчук та О.Бузну нагородили грамотою і подяками від Рівненської обласної ради за тісну співпрацю та захист прав людей з інвалідністю.
 
  • 4 грудня. Відбувся семінар «Права людини і обов’язки держави, соціальні права та проблеми подолання дискримінації» у Рівненський обласній організації Інваспорт. Семінар провела громадська організація Фундація «Вища школа професійної політики» (м. Київ), на заході були присутні члени нашого осередку: В.Самчук, Н.Асєєва, Н.Дячук, П.Добруцький та отримали навчальні посібники на цю тему.
 
  • 5 грудня. Засідання громадської ради при Рівненському міськвиконкомі, щодо призначення стипендії міського голови соціально-активним мешканцям м. Рівного з інвалідністю. Стипендію було призначено члену правління РОО ВМГО «ГУД» Дячук Наталії Петрівній.
 
  • 17 грудня. У м.Київі відбулося засідання Народної Колегії України, на якому було подано кандидатуру Петра Поліщука голову РОО на народного контролера від Рівненщини.
 
  • 23 грудня. Круглий стіл - зустріч представників інститутів громадянського суспільства з міським головою Володимиром Хомко. Мер Рівного прозвітував про виконану роботу за 2013 рік і наголосив, що найпліднішою співпрацею з організаціями людей з інвалідністю виявилася співпраця з РОО ВМГО «генерація успішної дії».
 
  • 27 грудня. Завершено проект Ковальчук Юлії співробітника Рівненської обласної бібліотеки «Створення аудіокниги за повістю місцевого автора Олександра Євтушка «Пиво з абрикосів» та презентація цієї книги. Книга розрахована на молодіжну аудиторію. Більше за посиланням: http://libr.rv.ua/ua/news/1987/ Прочитати книгу можна за посиланням: http://audio.libr.rv.ua/ua/audio/c/6/
 
  • На протязі 2013 року члени нашого осередку неодноразово висвітлювали проблеми людей з порушеннями зору у радіопередачі РДТРК «Соціальний аспект» Катерини Романік: 15 лютого (про проект «Балакучі тролейбуси»), 12 квітня (5-річчя РОО «ГУД»), 05 липня (зустріч з перевізниками, щодо пілігового перевезення), 08 листопада (50-річчя Клеванської школи для дітей з порушеннями зору) та у інформаційних випусках ЗМІ.