19 квітня 2013 року в приміщені Рівненської обласної державної адміністрації відбувся семінар-тренінг «Інформаційна та інфраструктурна доступність, як головний чинник індивідуальної мобільності людей з інвалідністю і правові аспекти її забезпечення». Семінар-тренінг був ініційований Рівненським обласним осередком Всеукраїнської молодіжної громадської організації інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» та організований і проведений спільно з Рівненським обласним комітетом доступності та Громадською радою при Рівненській обласній державній адміністрації.

В роботі семінару-тренінгу взяли участь голова Рівненської обласної державної адміністрації В.М.Берташ та деякі керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, голова Громадської ради при Рівненській обласній державній адміністрації Ю.Л.Ходаковський, заступник голови Комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури та голова постійної комісії з питань соціальної політики та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Рівненської обласної ради В.Г.Ольховик, Головний архітектор Рівненської області О.Г.Карачанський та представники громадських організацій інвалідів.

Учасники семінару-тренінгу обговорили проблемні моменти доступності для людей з інвалідністю на Рівненщині та можливі шляхи їх вирішення. Конкретні пропозиції будуть підготовлені та передані до Рівненської обласної державної адміністрації найближчим часом.

Виступ Вікторії Самчук на семінарі-тренінгу в Рівненській облдерадміністрації

Підчас семінару-тренінгу відбулась презентація виробів Приватного підприємства «СенКо», а саме пристроїв для зовнішнього оповіщення про номер маршруту пасажирського транспорту, звукових орієнтирних маячків та обладнання для озвучування світлофорів. Один такий пристрій для озвучування світлофора був подарований Приватним підприємством «СенКо» для озвучування одного світлофорного об’єкта в Рівному.

Друга частина семінару-тренінгу відбулась в приміщені Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, де інвалідам по зору, після ознайомлення з діяльністю бібліотеки, розповіли про їхні права, передбачені Конвенцією про права інвалідів та національним законодавством, способи реалізації цих прав та шляхи захисту при їх порушені та дискримінації за ознакою інвалідності.

Семінар-тренінг був проведений в межах реалізації проекту «Інформаційна та інфраструктурна доступність, як головний чинник індивідуальної мобільності інвалідів по зору», який виконується Всеукраїнською молодіжною громадською організацією інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» за фінансової підтримки Фонду прав інвалідів.

* * *

Рівненська обласна телерадіокомпанія.
Інформаційна програма “День”, 19.04.2013.
Автор Роман Свирида.