Вони відчувають світ через пучечки пальців: вивчають континенти на спеціальному глобусі, читають історії про створення світу та Ісуса Христа, написані шрифтом Брайля. Інтернет-центр “Окуляр” у Рівненській обласній бібліотеці в співпраці з громадською організацією міста Рівне “Клуб Ротарі” та Всеукраїнською організацією “Генерація успішної дії” презентували корекційні та реабілітаційні засоби для дітей із порушенням зору та незрячих.

Маленькі слабозорі рівняни відтепер зможуть досліджувати світ на дотик


Проект фінансує канадський уряд та грант Ротарі Фаундейшн. Кошти з гранту, у сумі 65 тис. гривень, використали на закупівлю обладнання для ІЦ “Окуляр”.

Маленькі слабозорі рівняни відтепер зможуть досліджувати світ на дотик


Про це розповідає керівник гранту та член “Клубу Ротарі” Ольга Новицька: “Ми вже втілили перший етап проекту. Закупили друкарську машинку зі шрифтом Брайля, Брайлівські дошки, прилади для рельєфного малювання, тифлоприлад “Орієнтир”, тактильний глобус для незрячих та ноутбук із спеціальним програмним забезпеченням”. Ольга також зізнається, що грант від “Ротарі” – це лише перший крок на зустріч дітям із вадами зору. Далі вони планують відкрити студію для запису аудіокниг та подкастів, а також забезпечити місто приладами для 3-D друку. Проект розрахований на початкові класи і триватиме один рік. “А що буде далі, держава поки не продумала”, – розповідає Ольга Новицька. Мало відомо про стипендії для студенів та дорослих із вадами зору. Цьогоріч вперше провели ЗНО шрифтом Брайля, але ніхто так і не отримав результатів, тому члени клубу надіються на подальше залучення державних інвестицій у проекти навчання для незрячих.

Маленькі слабозорі рівняни відтепер зможуть досліджувати світ на дотик


Керівник організації “Генерація успішної дії” та тренер ІЦ “Окуляр” Петро Поліщук каже, що такі проекти допомагають і дітям і батькам розвиватися в одних умовах з іншими, адже “дитина – як губка; все сприймає, все відчуває, просто треба більше зусиль”.

Маленькі слабозорі рівняни відтепер зможуть досліджувати світ на дотик


Одним із учнів ІЦ “Окуляр”, що перший прочитав Біблію шрифтом Брайля та ознайомився з новим обладнанням став Іван Одейчук.

Маленькі слабозорі рівняни відтепер зможуть досліджувати світ на дотик


Хлопчик народився із рідкісною хворобою. У нього відшарована сітківка ока і, як запевнили батьків лікарі, це невиліковно. Проте у 4 роки Іван пішов у звичайний садочок, у 6 сів за парту Березнівського ліцею разом з іншими учнями і закінчив школу з похвальним листом. “У нас здорова, нормальна дитина. Іван ходить на легку атлетику, катається на трьохколісному велосипеді та займається з репетитором англійською”, – стверджує його мама, Ольга Одейчук. Ольга також зізнається, що в школі не знали як працювати з такою дитиною, тому вона сама отримала освіту спеціаліста і за літо вивчила із сином шрифт Брайля. Прилади для незрячих та створена за сприйння греко-католицької церкви та німецької організації “Діти для дітей” Біблія шрифтом Брайля – це, за словами організаторів проекту, можливість не тільки бачити серцем, але й розвивати в дітях духовність, бажання досліджувати світ, мислити, творити.

 

Дарина АНТОНЮК https://ritm.tv