15 жовтня весь світ відзначає День «Білої тростини» - день, присвячений людям з порушенням зору.
З цієї нагоди в обласній бібліотеці презентували аудіокнигу місцевої письменниці Ірини Одерако «Від світанку і до вічності». Це історія про бабусю письменниці. В основі книги – розповідь про нелегке буденне життя людей, які жили близько ста років тому. У романі авторка піднімає вічну тему української літератури - тему тяжкої жіночої долі.Особливістю цієї аудіокниги стало те, що її озвучила сама письменниця тривалість звучання аудіокниги близько восьми годин. Всі витрати по озвученню та тиражуванню аудіокниги також взяла на себе авторка. Запропонувала озвучити книгу незряча рівненська поетеса Вікторія Самчук. Адже таким чином ознайомитися з творчістю Ірини Одерако зможуть і люди з порушеннями зору.На презентації авторка зачитувала уривки: описів природи в романі, зокрема улюбленої пори року письменниці – осені; разом з сном та подругою зачитала уривок в особах; розповіла про себе, як прийшла в літературу; розмірковувала на тему кохання, життя, натхнення, щастя, мрій…

Презентація книг до Дня «Білої тростини»

Серед присутніх на заході були вчителі в письменстві: Гелета Віта Георгіївна- вчителька української мови та літератури НВК №26, Климентовська Вікторія Михайлівна - очільниця Рівненського обласного літературного об’єднання «Наше коло» при Рівненській обласній організації Національної Спілки письменників України та ін.У другій частині заходу приуроченого до Дня «Білої тростини» відбулася презентація тактильної книги «Пори року» спеціалізованого дидактичного видання, призначеного для допомоги в навчанні, розвитку, вихованні та реабілітації незрячих дітей та з порушеннями зору.

Автор ідеї книги Ірина Фрейберчук – волонтер, яка у вільний час виготовляє в’язані гачком іграшки. Під час виготовлення макету книги, ґрунтовні консультації надавали тифлопедагоги ДНЗ№35 «Весняночка» для дітей з порушеннями зору, зокрема тифлопедагог Ірина Гринчук. Основні елементи книги: листочки, квіточки, жолуді, сніжинки в’язані гачком. Книга доповнена цікавими завданнями, які продубльовані шрифтом Брайля. Брайлівський текст набрала Ніна Асеєва, член відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області, з використанням спеціального приладдя: дошки, грифеля, особливого брайлівського паперу.

Після презентації тактильну книгу подарували вихованцям Клеванської школи- інтернату для дітей з порушеннями зору.
Підсумувати почуте на презентації з наукової точки зору, допомогла присутня на заході старший викладач кафедри педагогіки, психології та корекційної освіти РОІППО – Яценюк Лариса Іванівна, яка виступила з доповіддю: «Інтеграція в соціум дітей з особливими потребами».
На заході були присутні студенти рівненських ВНЗ: майбутні реабілітологи, соціальні працівники, психологи, дефектологи, незрячі та слабозорі.
Основна мета заходу: популяризація аудіокниг та тактильних книг, як засобу реабілітації і інтеграції у суспільство людей незрячих та з порушеннями зору.
Організатори заходу: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека та відокремлений підрозділ Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області.