Рівняни звернулися до міської влади: чому змушені просити про безпеку?

Безпечні пандуси та пішохідні переходи - про це у Рівному можна тільки мріяти. Речі, без яких не можуть обійтися слабозорі люди або рівняни на візочках в обласному центрі ще та розкіш. Адже далеко не всі пішохідні зони забезпечені навіть елементарними умовами для безперешкодного перетину вулиць. Однак сьогодні у Рівному врешті-решт зробили довгоочікуваний крок: обговорили проблемні питання доступності. Чи вдасться хоч цього разу зробити наше місто комфортним для всіх його мешканців і як планують вирішувати багаторічні проблеми?


Для одних - це звична річ, а для інших - ще те випробування. Це один із небагатьох пішохідних переходів у Рівному, де всі мають рівні можливості. Адже відсутність тактильної плитки та звукового сигналу для слабозорих людей може нести загрозу. Серед проблемних питань і громадський транспорт. Більшість маршруток та тролейбусів не пристосовані для перевезення людей на візочках. Однак новіші моделі транспорту обладнані висувними пандусами. Проте скористатися ними без допомоги водія не вийде.

Інколи за день Микола по 5 разів покидає кабіну водія, аби допомогти людям на візочках потрапити до тролейбусу. Однак, каже, це його робота. А от шанс того, що хтось допоможе людині з інвалідністю скористатися пандусом - мізерний. До того ж, вони передбачені для самостійного використання. Втім, частина пандусів Рівного - це приклад, якими їх робити не треба. Адже облаштовують їх, нехтуючи усіма нормами.

До прикладу, пандус у центрі міста, який веде до підземного переходу. Спуск по ньому може стати останнім. Тож, аби вирішити ці питання, сьогодні у Рівному влаштували зустріч людей з інвалідністю та міських обранців. Рівняни висловили свої побажання та зауваження щодо проблем, які заважають безперешкодно пересуватися. Від спілкування - очікують реальних результатів.

Просять у влади небагато - безпеки. Аби кожна людина могла вийти з дому, безперешкодно дістатися соцзакладів, отримати необхідні послуги або ж без загрози життю перейти дорогу. Люди з інвалідністю передусім очікують, що місто врешті-решт стане комфортним. Оскільки наразі з цим у Рівному дещо проблематично.

А наостанок міська влада розглянула можливість залучення людей з інвалідністю до підприємницької діяльності. Вислухавши усі побажання та зауваження, Олександр Третяк доручив завдання профільним заступникам: у найкоротші терміни вони мають провести наради у своїх структурах, проінформувати людей з інвалідністю про послуги, які для них доступні, та з'ясувати, як можна вирішити наявні проблеми.

Впродовж тижня очільники департаментів повинні прозвітувати про виконану роботу. Однак, коли очікувати реальних результатів від сьогоднішньої зустрічі та чи відчують їх люди з інвалідністю - покаже тільки час.