Близько трьох тижнів у дорозі, більше тисячі кілометрів сходом України. З Харкова стартував велопробіг під назвою "Бачу, Можу, Допоможу!"
Ця ініціатива - соціальна. Частина учасників спортивної акції – незрячі. Їхатимуть вони на велосипедах-тандемах.

Мешканець Тернопільщини Ігор Логвинюк втратив зір 13 років тому. Відтоді крутить педалі на тренажері. Цього року вирушає у подорож на двоколісному тандемі.
"Хочеться якогось розмаїття в житті. У нас була така група, восьмеро, що ми 2013-го року з парашутом стрибали. Зараз хочеться щось нове спробувати", - каже учасник велопробігу Ігор Логвинюк.

Мандрівники на тандемах: у Харкові стартує 1000-км велопробіг за участі незрячих

Щорічний велопробіг "Бачу! Можу! Допоможу!" – соціальний проект, де незрячі подорожують Україною на велотандемах. Нинішня спортивна акція проводиться уже вчетверте. Цього року стартує шість екіпажів.
"Дорогою до нас будуть долучатися ще додаткові тандеми. Тобто, ми очікуємо загалом 15 велотандемів на маршруті. Частина учасників їде на 21 день, але дехто - на три дні, на п’ять-сім. Кожен учасник обирає власну дистанцію", - розповідає координатор велопробігу Вікторія Лучка.

Співорганізатор Василь-Тарас Лучка три роки поспіль пілотує один із тандемів велопробігу.
"Коли ти їдеш на одиночному велосипеді, ти впав - це твоя провина, бо ти зробив щось не так. Впав, піднявся, далі поїхав. Коли ти їдеш на велосипеді, а позаду ще є хтось, хто ніяк не може повпливати на те, як ти їдеш, на ситуацію на дорозі, це тяжче морально, адже ти несеш відповідальність. Якщо ти падаєш, страждаєш ти і ще хтось", - каже Василь-Тарас Лучка.

У подорожі на тандемі важливі злагодженість рухів та довіра. Для повноти відчуттів можна зав’язати очі та довіритися пілотові. Це дуже дуже лячно, а вже наприкінці дуже цікаво, особливо коли пілот розказує, що знаходиться поряд і що ми проїжджаємо.

Стартував велопробіг у неділю, а фінішуватиме 24 серпня у Херсоні. Учасники відвідають шість міст України та подолають більш як тисячу кілометрів.

Оксана Нечепоренко, В'ячеслав Кузьменко, Харків, "5 канал" https://www.5.ua