Відтепер незрячі буковинці мають змогу отримувати інформацію про систему безоплатної правової допомоги, викладену шрифтом Брайля.  

Незрячі буковинці отримають буклети про права людей шрифтом Брайля

Таку можливість система безоплатної правової допомоги отримала завдяки спільному українсько-канадському проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та співпраці з редакцією Українського товариства сліпих «Заклик».
30 000 примірників буклетів, видрукуваних шрифтом Брайля, розповідають про види безоплатної правової допомоги і про те, де її можна отримати. Окрім того, там вказаний телефон контакт-центру системи безоплатної правової допомоги – 0800213103. Телефонувати можна цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України. Загалом на Буковину надійшло 3 сотні таких буклетів.
«Для людей, які потребують безоплатної правової допомоги в Україні функціонує понад 500 точок доступу до такої правової допомоги. Незважаючи на таку досить розгалужену систему є категорії громадян, для яких така допомога є малодоступною. До них належать: люди з вадами зору чи слуху, лежачі хворі. І ми робимо все можливе, щоб безоплатна правова допомога ставала доступнішою для такої категорії осіб. Буклети шрифтом Брайля – це один з кроків у цьому напрямку», - розповіла заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Патєхіна.
У Чернівецькій області нараховується понад 800 людей з вадами зору, з них близько сотні тотально незрячі. Про це розповів голова правління виробничої первинної організації «Українське товариство сліпих» Віталій Лукін.
Буковинка з порушенням зору Галина Гродецька продемонструвала вміння читати шрифтом Брайля. «Тут чітко і коротко вказана важлива для нас інформація: куди варто звертатись, коли твої права порушують, і куди можна зателефонувати. Нерідко незрячі буковинці не вміють і не знають, як захищати свої права і через це їхні права часто порушують, ми потребуємо такої допомоги з правових питань», - зауважила вона.
Шрифт Брайля – це рельєфно-крапковий тактильний шрифт. Його можна читати у цілковитій темряві і це його перевага. Наразі небагато буковинців володіє цією технікою. Якщо все вдасться, то невдовзі для незрячих буковинців з ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області відбудуться майстер-класи із вивчення шрифту Брайля.
Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.
Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово). 

Джерело: http://cvnews.cv.ua