Незрячі школярі також складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Для них створять спеціальні завдання та адаптують програми з трьох тестових предметів – української мови та літератури, математики й історії України.

Таке рішення прийняло Міністерство освіти і науки.

«Незрячі учні навчаються і навчатимуться за програмами звичайних шкіл. Єдина відмінність – на зовнішньому незалежному оцінюванні вони матимуть завдання, адаптовані для тактильного сприйняття. Ми створимо всі умови для тестування незрячих, як в цивілізованих країнах», – заявив заступник міністра освіти Павло Хобзей.

Раніше учні з вадами зору не брали участь у тестуванні, на відміну від школярів із проблемами слуху чи опорно-рухової системи. Незрячі вступали до вишів за результатами співбесіди.

Відтак, робоча група Міносвіти зараз адаптує програму ЗНО.

«На апробацію змінених тестів треба півтора року, – каже Павло Хобзей. – За цей час підготуємо окремі тестові зошити із завданнями, дошку для написання шрифтом Брайля та грифель, яким наколюють крапочки, що відповідають літерам. Крім того, необхідно підготувати фахівців, які перевірятимуть такі роботи. Тому незрячі учні складатимуть тестування з 2018 року».

Джерело: http://zik.ua