Синтезатор мовлення Google тепер і українськоюСтала доступна оновлена версія Синтезатора мовлення Google для операційних систем Android. Крім дрібних функціональних поліпшень, у новій версії було розширено число підтримуючих мов, серед яких тепер і український, представлений поки що лише одним жіночим голосом.

Серед основних нововведень виділяються:

Додана підтримка бенгальська (Індія), кхмерського, непальського, сингальської, української та чеської мов.
 У налаштуваннях синтезатора стало можливим відключити озвучування чисел. В результаті голос буде по черзі називати кожен знак числа. На жаль, цю функцію підтримують поки тільки голоси для англійської мови.
Розширено список голосів з підтримкою управління інтонацією.
Поліпшені інші параметри озвучування.

Зазначимо, що операційна система Android досі залишається єдиною мобільною платформою, на якій можлива голосова робота українською мовою. Спочатку це було можливо за допомогою синтезаторів Капітан і Nefonit TTS, які реалізовували українську мову на базі російської фонемной бази, а пізніше став доступний український голос для синтезатора RHVoice. Тепер же Android отримав ще один високоякісний український синтезатор, до того ж інтегрований в систему. Правда користувачам перед початком роботи потрібно буде завантажити голосовий пакет української мови в розмірі 23 мегабайт.

Синтезатор мовлення Google доступний в Play Market.