16 травня 2015 року незрячі кияни каталися на велосипедах в Національному музеї народної архітектури та побуту “Пирогово”. Учасниками заходу стали молоді люди з Київського осередку ВГО “Генерації успішної дії” та досвідчені велосипедисти.

“Під час одного із відвідуваних заходів, де я розповідала про необхідність створення доступного середовища міст для людей з порушеннями зору, до мене з пропозицією співпрацювати звернувся В’ячеслав. Як виявилося, він є представником мережі велопрокатів у Києві та області “Велократія”, і в нас виникла ідея організувати велопрогулянку для незрячих людей”, – розповідає Юлія Сачук, віце-президент із зовнішньої політики ВГО “Генерація успішної дії”.

У більшості розвинених країн світу спорт та відпочинок вже давно є доступним для людей з різними формами інвалідності: незрячі беруть участь в марафонах з бігу, катаються на велосипедах, люди на інвалідних візках грають в баскетбол, займаються дайвінгом, спускаються на лижах на гірськолижних курортах. В Україні цей процес лише зароджується і дуже надихаючою є готовність і відкритість бізнесу та громади сприяти включенню людей з інвалідністю до занять спортом та активного відпочинку.

Катання на велосипедах-тандемах закордоном вже багато років є поширеним, і навіть використовується під час процесу реабілітації незрячих людей, сприяючи їх повному включенню до повноцінного життя в суспільстві. Так   нещодавно у Нью-Йорку волонтери вирішили створити групу “У тандемі” (InTandem), аби люди з порушеннями зору мали постійну можливість займатися велоспортом. “Щосуботи ми влаштовуємо у Центральному парку велопрогулянки для людей з порушеннями зору”, – розповідає ЗМІ одна з творців “У тандемі” Айєша Макгован. Працює ініціатива на добровільних засадах, до неї може долучитися будь-хто з бажаючих. За словами Макгован, велоподорожі користуються великою популярністю і в найближчий час “У тандемі” планує почати проводити нічні екскурсії.

“Це прекрасна ідея! Тепер у мене з’явилася можливість не тільки кататися на велосипеді, але і спілкуватися із цікавими людьми”, – розповів незрячий чоловік, додавши, що намагається не пропускати жодної велопрогулянки в Центральному парку в Нью-Йорку.

Велосипед-тандем – це двоколісна конструкція з двома сидіннями, двома парами педалей і одним кермом. Той, хто сидить попереду керує велосипедом, а незрячий велосипедист на другому сидінні, тримаючись за друге кермо, крутить другу пару педалей, додаючи швидкості велосипеду.

Олена, незряча учасниця велопрогулянки в музеї Пирогово зазначила, що катання на тандемі, ніби повернуло її в дитинство, коли вона ще самостійно їздила на велосипеді, і подарувало відчуття “самостійності”.

Крім цього, більшість учасників із захопленням розповідали про те, що їх “перші номери” під час прогулянки описували все те, що траплялося обабіч дороги: хатинки та подвір’я з різних областей України, вітряки, тварин, природу, що перетворювало подорож на справжню велоекскурсію. Для декого це було перше “повноцінне” знайомство з велоспортом і перша поїздка на двоколісному залізному коні.

А бути першими номерами з радістю погодилися, як представники велопрокату “Велократія”, так і активісти Асоціації велосипедистів Києва. За їх словами, участь в велопрогулянці з незрячими людьми, дала їм змогу дізнатися більше про те, як живуть люди, які не бачать, і зруйнувала низку існуючих стереотипів стосовно того, що люди з інвалідністю є хворими, не можуть займатися спортом та вести активний спосіб життя.

Дякуємо всім, хто долучився до організації велопрогулянки і сподіваємося на подальші зустріч на велосипедах!

  • IMG_2015-05-16-001
  • IMG_2015-05-16-002
  • IMG_2015-05-16-003
  • IMG_2015-05-16-004
  • IMG_2015-05-16-005
  • IMG_2015-05-16-007
  • IMG_2015-05-16-008
  • IMG_2015-05-16-009
  • IMG_2015-05-16-010
  • IMG_2015-05-16-011
  • IMG_2015-05-16-012
  • IMG_2015-05-16-013