1 грудня, в Міністерстві інфраструктури України відбувся круглий стіл «Доступність транспорту та об'єктів транспортної інфраструктури» за участю Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича, представників ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України»,  громадських організацій осіб з інвалідністю різних областей України, фахівців та експертів з питань безбар'єрності в транспортній сфері (Укртрансбезпека, ПАТ «Укрзалізниця», Укравтодор, Державіаслужба, ДП «Адміністрація морських портів України»).




Заступник Міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк запізнився на 30 хвилин і тому не всі представники ГОІ були вислухані.

Заступник Міністра інфраструктури України наголосив на тому, що: «Проблема безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших мало мобільних груп населення сьогодні досить широко обговорюється як на міжнародному, так і на національному рівнях, тому доступність транспорту та об’єктів транспортно-дорожньої інфраструктури для осіб з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення – є одним із пріоритетних напрямів діяльності Міністерства інфраструктури України».


Під час дискусії обговорено результати підготовки проекту Національної доповіді «Доступність транспорту та об’єктів транспортної інфраструктури для осіб з інвалідністю», проблемні питання щодо стану доступності транспорту та об'єктів транспортної інфраструктури для людей з обмеженими фізичними можливостями, альтернативні шляхи їх вирішення.

Від влади крім заступника міністра у питаннях забезпечення доступності транспорту та об’єктів транспортної інфраструктури для осіб з інвалідністю ніхто не орієнтується. Прочитали звіти, які їм понаписували їхні помічники чи підлеглі, за цими звітами в нашій країні  транспорт та об’єкти транспортної інфраструктури доступні на 60 -  86 відсотків, а насправді такого не має і близько. Зі сторони громадських організацій людей з інвалідністю промови мали, Валерій Сушкевич та Ярослав Грибальський.




Нашу нозологію на круглому столі представляли Людмила Фурсова, Богдан Мойса, Євгеній Свєт,  Марія Гогільчин, Ніна Асєєва Петро Поліщук.

Людмила Фурсова доповіла по питаннях доступності транспорту та об’єктів транспортної інфраструктури для осіб з інвалідністю зору. Більше від людей з порушеннями зору ніхто не виступав, так як не вистачило часу, хоч у запрошенні на цей круглий стіл Петру Поліщуку було сказано підготувати доповідь на 5 хвилин з презентацією. Після таких круглих столів мабуть  нажаль мало, що зміниться в нашій державі.

Альтернативний звіт, який мав би бути представлений від Рівненщини Відокремленим підрозділом Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області, на круглому столі додається.

Фотозвіт по доступності транспорту у Рівненській області

Позитивні приклади доступності транспорту на Рівненщині

Більше інформації на цю тему читайте тут.