11 квітня 2017 року на базі РОУНБ відбулася обласна науково-практична конференція «Спеціальна освіта в Україні та модернізація освітньої галузі» за участю ВП ВГО людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» та слухачів курсів РОІППО, що працюють з дітьми з особливими освітніми потребами за інклюзивною, індивідуальною формами навчання та студентів, що здобувають другу вищу освіту за спеціальністю  «Корекційна психопедагогіка».


Відкрила конференцію ректор РОІППО Черній Алла Леонідівна, кандидат політичних наук, доцент, голова гуманітарної комісії Рівненської обласної ради, наголосивши на актуальності проблеми та тісній співпраці з громадськістю.
Про інформаційні продукти та послуги бібліотеки для освіти та самоосвіти  користувачів з інвалідністю розповіла Романуха Зоя.


Діяльність ВП ВГО людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» висвітлив голова організації Поліщук Петро Степанович. Асєєва Ніна Іванівна член координаційної ради  ВП ВГО людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» з питань навчання,виховання та реабілітації осіб з інвалідністю по зору представила навчально - практичні матеріали: кубики, буквенно-фонетичні набори  універсального дизайну (плоскопечатного та шрифтом Брайля).   
Модератор  конференції, старший викладач кафедри педагогіки, психології та корекційної освіти РОІППО Яценюк Лариса Іванівна висвітлила досвід упровадження  інклюзивного навчання за кордоном, проаналізувала нормативну базу  з питань спеціальної освіти в Україні.


Учасники конференції обговорили питання психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами, створення позитивного мікроклімату в інклюзивному класі, планування роботи із дитиною із тяжкими порушеннями мовлення, схему укладання індивідуальної програми розвитку, індивідуального навчального плану, упровадження здоров’я зберігальних технологій.  
Методику проведення уроків толерантності, з досвіду роботи, розкрито студентом РОІППО Ципаном Віктором Микитовичем (Клеванська СЗОШ- інтернат №1).
Учасники позитивно оцінили проведений захід. Отриманні знання, вміння, цікаву інформацію обов’язково застосують у практичній діяльності.



Зоя Романуха